Hypnotherapie en IEMT

 

IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy en deze methode heeft inmiddels de reputatie om vaak snel en blijvende resultaten te creëren als gaat om klachten gerelateerd aan angst, fobie en wanneer mensen om niet verklaarbare redenen vaak emotioneel worden in bepaalde situaties.

Integral Eye Movement Therapy (IEMT) is een therapie waarbij de ogen worden bewogen om nieuwe verbindingen in de hersenen te maken en op deze manier de gevoelsmatige sensaties (emoties) die passen bij angst, fobie of de ongewenste emoties bij bepaalde situaties te verminderen of te laten verdwijnen.

IEMT biedt in veel gevallen een goed resultaat wanneer je hebt te maken met traumatische beelden die je angst of andere nare gevoelens geven of wanneer je last hebt van terugkomende negatieve gevoelens (depressie, futloosheid of geestelijke vermoeidheid). IEMT kan je dan helpen om de nare gevoelens om te zetten in betere gevoelens. Immers een ander en beter gevoel zorgt vaak dat je ook beter met situaties kun omgaan.

IEMT lijkt, voor wie daar weleens van heeft gehoord, op EMDR therapie maar er is één cruciaal verschil: in IEMT praten wij niet of nauwelijks over “het probleem” en dat is voor de cliënt wel zo prettig. Het enige wat de cliënt hoeft te doen is gedurende het proces van het bewegen van de ogen volgens een bepaald patroon,  blijven denken aan het beeld wat hij/zij een naar gevoel geeft. Het resultaat is na afloop dat het beeld of de beelden hun emotionele impact hebben verloren en gewoon op de achtergrond verdwijnen.

 

Therapie onder hypnose kampt nogal met een imagoprobleem en daarom zal ik er hier wat over uitleggen:
Hypnotherapie wordt steeds meer gezien als een waardevolle aanvulling in de (orthomoleculaire) geneeskunde. Het grote voordeel is dat hypnose geen bijwerkingen heeft, heerlijk ontspannend is en een eventuele medische behandeling totaal niet in de weg staat. Integendeel: hypnotherapie kan heel goed toegepast worden om andere therapieën te ondersteunen en beter te laten werken. Het is een perfecte manier om problemen snel en pijnloos op te lossen.

Hypnose is een staat van trance, is wat iedereen zonder erbij stil te staan dagelijks meemaakt. Het is een natuurlijk staat van zijn net zoals slapen en wakker zijn. Iedereen is weleens in deze trance, zoals bij het lezen van een spannend boek. Je gaat geconcentreerd in het beschreven verhaal op, waardoor de omgeving geheel vervaagt. Maar als je partner vraagt of je nog een kopje koffie lust, ben je weer geheel bij tijd. Net zoals tijdens het lezen van het boek blijf je onder hypnose alert en blijf je controle houden over jezelf en handel je geheel volgens je eigen levenswaarde en gedragsregels.

Hypnose is een toestand waarin er een directe toegang is tot het onderbewustzijn. In deze toestand  is er de mogelijkheid om denkbeelden, overtuigingen en emoties die ons hinderen en kwellen om te laten zetten in een gewenste vorm. Zo kan de overtuiging dat je een slechte slaper bent omgezet worden in een nieuwe overtuiging, namelijk: Ik ben een goede slaper.
Het onderbewustzijn is namelijk de basis van al ons gedrag, onze emoties en onze holistische gezondheid. Het bevat alle informatie waarop wij denken, redeneren, ervaren, voelen en hoe ons lichaam zich presenteert. Het verwerken en opslaan van al die informatie vindt plaats gedurende ons hele leven, al vanaf het moment dat we nog in de zwangere buik van onze moeder zaten. Regressie is een techniek waarmee we het ontstaan van dergelijke gevoelens in kaart kunnen brengen.Het onderbewuste heeft altijd het beste met ons voor, maar weet echter lang niet altijd wat het beste voor ons is. Het denkt eigenlijk als een kind van vier jaar oud en laat zich heel makkelijk kwetsen en net zo makkelijk een kant opleiden die op het eerste gezicht zo handig leek (vluchtgedrag/aanpassingsgedrag), maar ons op de lange duur danig in de knel kan brengen. En vervolgens leven wij hierna.

Het veranderen van deze programmering gaat in het dagelijkse leven heel moeilijk en langzaam.

Dankzij hypnose hebben wij, zoals eerder gezegd, directe toegang tot het onderbewuste en dat is geweldig, want het scheelt een lang traject van doorzetten, afzien en uiteindelijk toch falen. Want hoewel men op wilskracht soms iets snel kan bereiken lukt dat net zo vaak ook niet. Op de achtergrond is er namelijk altijd nog steeds dat stemmetje dat jou dan toch een sigaret laat opsteken; je bent immers verslaafd en afkikken is heel erg moeilijk. Of jou vertelt dat jij dat koekje toch niet kan weerstaan en het daarom dus net zo goed meteen kan nemen, of dat je vannacht alweer wakker zal blijven liggen. Of dat wat je ook doet, het zal toch nooit goed genoeg zijn. Dat stemmetje komt uit jouw onderbewustzijn. Het is de uitdrukking van het negatieve denkbeeld, de negatieve overtuiging of verdriet dat nog diep in je zit.
Met hypnose veranderen we dit waardoor er een  krachtige en doelbewuste energie ontstaat richting de situatie die je wel graag wilt beleven.

Vergelijk jouw onderbewuste eens met de harde schijf van een computer. Daarop ligt alles vast over jouzelf, over jouw omgeving, het patroon waarin je leeft. Het bepaalt hoe je bent en hoe je leeft. Dat zijn als het ware programma’s die continu op de achtergrond draaien. Door eenvoudig weg een deel van de programmering te wijzigen verandert men het gedrag. Met hypnose krijgen we rechtstreeks toegang tot de harde schijf, tot het onderbewustzijn. Wat we daarvoor moeten doen is het bewustzijn even opzij zetten. zodat er een directe toegang tot het onderbewustzijn ontstaat. En dat doen we met hypnose.

Fabels en feiten over het hypnose:

  • Alleen domme mensen zijn te hypnotiseren.

Iedereen is te hypnotiseren, al is het niet raadzaam om te doen bij mensen met schizofrenie, psychosen of autisme. Het is zelfs zo dat mensen met een gemiddeld hoge intelligentie makkelijker in hypnose gaan.

  • Men kan in hypnose blijven steken.

Dat gebeurd alleen in de film, maar daarbuiten is het nog nooit, echt nooit voorgekomen. Wat er ook gebeurt, je komt altijd weer uit Hypnose.

  • Elke vorm van Hypnose is altijd zelf-Hypnose.

Klopt helemaal. Want je gaat alleen in hypnose wanneer jij dat wilt. Het enige wat een hypnotiseur doet is je begeleiden naar deze geweldige gefocuste  staat van ontspanning.

 

De aanpak van HypnoCare Susteren:

Hoewel het vrij gebruikelijk is dat een probleem in één sessie is opgelost, wil ik mijn taak graag goed kunnen uitvoeren. Daarom heb ik er voor gekozen één blok van drie sessies aan te bieden. De eerste afspraak is om jouw probleem goed in kaart te kunnen brengen en staat vooral in het teken van wederzijdse kennismaking: voor mij om te weten welke aanpak het beste bij jou past en voor jou om kennis te maken met hypnotherapie met daarbij al een eerste sessie. De tweede afspraak staat vooral in het teken van de belangrijkste sessie. De laatste, een paar weken na de eerste, bevat de evaluatie en het samen bepalen of er nog verdere stappen nodig zijn of dat we de relatie kunnen afronden.